Team Confidense MMA Cardio KMA Boot Camp Lommel

Cardio-Kickboks

De ultieme full body workout


Cardio-kickboksen is een intensieve workout waarbij technieken uit het kickboksen gecombineerd worden met cardiotraining. Hierdoor gaat je harstslag stevig de hoogte in en worden er tot wel 1000 calorieën per uur verbrand. De verschillende oefeningen kunnen bestaan uit een combinatie van stoten, trappen en knieën met een afwisseling van diverse bodyweight oefeningen zoals push-ups, sit-ups, etc...

Tijdens deze training vindt er geen lichaamscontact plaats. Er wordt dus niet gespard. Hierdoor is er dan ook geen (of toch zéér weinig) kans op blauwe ogen of blessures.
Na een training zijn cooling-down en stretching uitermate belangrijk, en hier wordt dan ook voldoende aandacht aan besteedt.Waarom Cardio-kickboksen zo effectief is


Sommige mensen denken dat het effectief is om alleen cardio te doen als ze af willen vallen. Fanatiek gaan ze elke dag minimaal een uur op de cardio machines aan de slag.  Meestal zonder (groot) resultaat. Om af te vallen is het effectiever om een HIIT training te doen zoals kickboksen.


Maar wat is een HIIT training eigenlijk? HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit is een training waarbij je enkele seconden/minuten keihard werkt, waarna je op een rustiger tempo weer bijkomt. Dit wordt meerdere malen herhaald. Kickboksen is een vorm van HIIT training, omdat je continue afwisselt tussen (explosieve) actie en momenten van rust. HIIT blijkt veel effectiever te zijn om vet te verbranden dan alleen cardio en wel om de volgende redenen:


1. Een HIT training zoals Kickboksen verhoogt de insuline gevoeligheid


Insuline gevoeligheid is simpel gezegd hoe je cellen reageren op het hormoon insuline. Insuline maak je aan op het moment dat je koolhydraten/suikers eet. Insuline helpt je lijf deze suikers de cellen in te krijgen. Insuline gevoeligheid staat in verband met hoe je lijf reageert op koolhydraten.  Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, hoe meer insuline je nodig hebt om hetzelfde werk te verrichten als bij mensen die een hoge insuline gevoeligheid hebben. Als je meer insuline in je bloed hebt, kun je minder makkelijk vet verbranden.  Door HIIT trainingen te doen zoals Kickboksen, verhoog je dus je insuline gevoeligheid en heb je minder insuline nodig om suikers de cellen in te krijgen. Hierdoor kun je makkelijker vet gaan verbranden. Uit een onderzoek is gebleken dat een HIIT training programma van minstens 2 weken, je insuline gevoeligheid met wel 23% kan toenemen!

Alleen Cardio heeft dit effect niet op insuline en bij te lang cardio verhoog je het stresshormoon cortisol, waardoor je juist sneller vet opslaat. Daarom is de combinatie van Cardio en Kickboksen zo effectief, je hebt een HIIT training en werkt daarnaast ook aan je cardio, zonder het stresshormaan aan te maken.

 

2. Een HIIT training zoals kickboksen heeft een hoog afterburn effect


Na een (korte) intensieve kickboks training, verbrand je na de training nog heel veel calorieën. Dit wordt ook wel een ‚afterburn’ effect genoemd. Dit kun je merken doordat je na een training nog een tijdje blijft zweten. Ook vermindert een HIIT training de hormonen die het hongergevoel stimuleren. Cardio daarentegen verhoogt juist het honger gevoel en heeft nauwelijks een afterburn effect.  HIIT training activeert bovendien beide soorten spierweefsel: type 1 en 2. Dit betekent dat je zowel je uithoudingsvermogen al kracht traint. Bij cardio train je enkel je uithoudingsvermogen.


3. Een hit training zoals kickboksen geeft een boost aan de juiste hormonen.


Een effectieve kickboks training stimuleert de aanmaak van het o.a. het groeihormoon en testosteron (al na 10 minuten trainen!). Deze hormonen zijn zeer goed en effectief om vet te verbranden. Groeihormoon helpt om de spieren te laten groeien en spieren verbranden meer calorieën in rust. 

Het is dus in vele opzichten effectiever om een half uur tot max 45 minuten HIIT te combineren met cardio, dan alleen een cardio training van 60 minuten. Let er wel op dat je niet op een te hoge intensiteit traint waardoor je techniek minder wordt en de kans op blessures verhoogt. Bij Team ConFiDense zullen onze trainers er altijd op toezien dat je de juiste kickboks technieken behoudt en op de juiste intensiteit traint om het beste resultaat te behalen.